De eerste Virtual Reality bioscoop in de wereld

VR Cinema in Amsterdam

Amsterdam heeft de primeur om als eerste stad ter wereld (!) een virtual reality-bioscoop te hebben geopend. De zogenaamde Virtual Reality Cinema biedt haar bezoekers een unieke kijkervaring en een primeur op het gebied van films kijken. Vooralsnog is Amsterdam de enige plek waar dit mogelijk is.

In de Virtual Reality bioscoop krijgen de maximaal vijftig bezoekers een virtual realitybril tijdens de uitzending en zitten zij in draaistoelen. De films die worden uitgezonden zijn in een cirkel van 360 graden opgenomen. Door deze manier van kijken bepalen zij zelf wat er te zien is. Zo kunnen zij 360 graden om zich heen kijken naar ‘het witte doek’. Tevens kan de individuele bezoeker zelf bepalen welke film er gezien wordt, men hoeft dus niet naar dezelfde film te kijken.

De initiatiefnemers willen de VR Cinema geen vervanging maken van de traditionele bioscoop; "het moet een aanvulling zijn erop en een unieke ervaring / avond bieden".


Wat is de eerste indruk?


Toegegeven, de kwaliteit van het scherm is niet als een Full-HD/Ultra-HD scherm. De resolutie is op deze kijkafstand (deze is relatief kort gezien het zich dicht bij het gezicht bevindt), niet afdoende om erg scherpe beelden neer te zetten. Als je dit naast je neer legt is het een unieke ervaring om nooit meer te vergeten. Doordat je nu om je heen kunt kijken en zelf bepaalt wat je ziet, maakt dat je daadwerkelijk het gevoel hebt er midden in te zitten. De geluiden en beelden zijn dusdanig ingesteld dat er een gevoel van werkelijkheid ontstaat.

Wat het meest is bijgegebleven is het fragment tijdens de VR-tour, van het illegale vluchtelingenkamp ‘Jungle’ in Calais (Frankrijk). De asielzoekers geven een rondleiding van het kamp en je waant je even daadwerkelijk in de chaos welke zich daar afspeelt. Virtual Reality brengt de ver-van-je-bed-show even heel dichtbij voor je gevoel.

Op dit moment is Amsterdam de enige plaats met deze nieuwe vorm van bioscoop, maar er zijn plannen voor de bouw van Virtual Reality bioscopen in Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk, respectievelijk in Berlijn, Londen, Milaan en Parijs.


Meer weten?


The Virtual Reality Cinema
Oosterdokskade 5
Open van woensdag tot zondag
Tickets zijn online verkrijgbaar
http://www.thevrcinema.com